Göttans morotsbröd :)

 

Göör enkelt och riktigt gott morotsbröd. Så smidigt att bara slänga i smeten i två limpformar och ställa in i ugnen.

Ingredienser, 2 limpor

  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1/2 msk salt
  • 4 msk linfrön
  • 2 dl russin
  • 1 1/2 msk bakpulver
  • 1 1/2 msk bikarbonat
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl filmjölk eller naturell yogurth
  • 1 dl flytande honung
  • 3 dl rivna morötter 

 

Blanda samman alla mjölsorter, havregryn, linfrö, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Tillsätt sedan allt annat. Blanda ordentligt och häll smeten i 2 st avlånga, smorda formar. Grädda i 170-gradig ugn i 50 minuter. Låt bröden svalna en stund och sen är det bara att smaska i sig!



Ett annat recept på morotsbröd som jag precis har bakat. En deg som man får knåda lite mer men väldigt smidigt sedan med små bullar. Lätt att frysa in och plocka ut ur frysen.


20 stycken bullar

  • 25 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 dl solforsfrön (1dl i degen)
  • 1/2 dl krossade linfrön
  • 1/msk salt
  • 3/4 dl flytande honung
  • 2 rivna morötter
  • 13-14 dl dinkelfullkornsmjöl

  • Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten, rör om till jästen löst sig. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och rör om. Häll sedan i mjölet i omgångar coh bearbete degen tills den är fast och smidig. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa i ca 40 min under bakduk. 
    Ta ur degen ur bunken och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda degen smidig och forma den till en rulle. Dela rullen i 20 bitar och forma dom till bollar. Lägg bollarna på en smord form och låt de jäsa under en bakduk i 30 min. Sätt på ugnen 225 grader.
    Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och strö på solrosfrön. Grädda i ugnen ca 12 min. 




     


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0